@edbro @khalid Det är lurigt för det har länge funnits en organisation med det namnet i lite olik...

@edbro @khalid Det är lurigt för det har länge funnits en organisation med det namnet i lite olika former.

Näringslivets Mediainstitut, NMI, bildades 1988. Namnet valdes för att klargöra att näringslivet var avsändaren och institutet finansierades av arbetsgivarorganisationen SAF.

Janerik Larsson, vice vd och informationschef på SAF, förklarade avsikten med NMI så här:

“NMI är en del av SAFs opinionsbildande verksamhet. Men syftet är inte att skapa hegemoni. Det är viktigt för företagen att den information utifrån vilken de agerar är korrekt, och i så måtto är en bättre journalistik också en näringsvänligare journalistik. Även obehagliga sanningar måste få sägas. (Larsson 1998: 31)”

Det var det Medieinstitutet som Timbro säger sig ha återstartat 2007, då med namnet Timbro Medieinstitut.

När Timbro Medieinstitut om och om igen hamnade i blåsväder på grund av tvivelaktiga granskningar och Timbro ville frikoppla sig från namnet 2017, så fortsatte Mats Olin på egen hand i organisationen Näringslivets Medieinstitut 2018. Först finansierades det som en del av Stiftelsen Fritt Näringsliv (ytterst Svensk Näringsliv) men nu ägs organisationen sedan 2021 av Mats Olin på egen hand som ett aktiebolag. Om jag förstått rätt så får han fortfarande uppdrag av stiftelsen, som eventuellt också är den enda uppdragsgivaren…

https://www.journalisten.se/nyheter/mats-olin-tar-over-naringslivets-medieinstitut

Det hela är ganska fascinerande att gräva i. Jag funderar på hur många sådana här organisationer det finns som har en aura av vetenskaplighet och drivs med en så tydlig agenda, och med givna uppdrag att påverka.

Så det är jag som tackar för att jag fick chans att bli lite klokare kring lobbyism-formerna också. 😊