Tänk att bli inlåst i kostnader på 30.000 kronor. Det sticker i ögonen på mig när Dagens industri...

Tänk att bli inlåst i kostnader på 30.000 kronor. Det sticker i ögonen på mig när Dagens industri går ut och skryter om att det ökat mängden prenumeranter. Jag får fortfarande mejl, fyra år senare, från människor som i ren och skär panik vill ha hjälp att komma ur dyra Di-prenumerationer. Eller bara vill berätta vilka häpnadsväckande inlåsningar de fastnat i, som denna kommentar på min blogg från 4 december (jag har fixat några korrfel men original-texten syns i bilden):

Magnus. 2023-12-04:
"Mitt problem upptäckte jag av en slump efter flera års prenumeration på Di. Minns att jag började med ett billigt erbjudande som steg efter ett tag tänkte inte på det då jag gillade tidningen och gör än. Sen steg priset lite till och jag tänkte det var en årlig höjning men som sagt tidningen var bra och jag körde på. Sen upptäckte jag att det dragits över 1000kr nu vid semestertiderna i somras och såg att det hade gjorts tre gånger. Skickade en uppsägning omgående då jag inte har råd. Det tog en vecka sen kom en bekräftelse på att den är uppsagd till 2026-05-30. Jag ska alltså betala från nu ytterligare 30 månader för något jag inte vill ha. Det är 30 000kr. Har panik och vet inte vad jag ska göra. Hjälp mig gärna om ni har något förslag på vad jag ska göra. Har inte heller någon aning om hur detta gått till."

20 februari 2020 skrev jag mitt första inlägg om Dagens industri. Det är där kommentarer fortsätter komma, eller direktmejl till mig.
https://axbom.se/dagensindustri/

Den 13 februari 2023 figurerade min kritik i ett inslag av Plånboken i P1 då Di kritiserats av Konsumentverket:
https://axbom.se/dagens-industri-konsumentverket/

Den korta versionen av historien med Konsumentverket är att de bad DI att förklara varför de fått in så många anmälningar gällande Vilseledande marknadsföring och Oskäliga avtalsvillkor. DI svarade med en krystad förklaring som gäller en text som fallit bort i bekräftelsemejlet (som om avtal inte ingås innan bekräftelsen skickas). Konsumentverket nöjer sig med det och avslutar med andemeningen "okej men gör inte om det för vi håller ögonen på er".

Men jag undrar om det är någon som håller ögonen på Di? Inga andra dagstidningar i alla fall.

Om du vill berätta om dina erfarenheter så är du välkommen att höra av dig till mig, anonymt via Signal eller mejl. Men jag råder dig också att anmäla till Konsumentverket.

Konsumentvägledare Gabriel Södersten säger så här i Plånboken-inslaget:

"Jag skulle säga att den här typen av… sättet att binda upp konsumenter på, det är ju det vi brukar se i rådgivningen kring sådana här företag som sysslar med abonnemangsfällor nästan då, att man: 'nä men här är ett prova-på-paket i tre månader' och så står det i det finstilta 'du blir samtidigt bunden i ett år' och måste betala fyra tusen kronor till.

Så att det är ju den här typen av tillvägagångssätt det är ju inte riktigt kanske det man brukar förknippa med en stor, seriös, svensk dagstidning utan med lite mer obskyra bolag skulle jag säga."